English
 
Kronos d.o.o.  
Kronos, poznat još od antičkih vremena...
 
Kronos agro
Kronos Elektronika
Uređaj za umjetno djelovanje na vrijeme (UDV) GS-001
Osnovna područja primjene ovih uređaja su zaštita od tuče te izazivanje oborina u sušnim područjima kao i za istraživačke i operativne projekte umjetnog djelovanja na vrijeme. UDV se koristi u kombinaciji sa odgovarajućim, najčešće lakim, zrakoplovima. Pomoću njih se, navođen podacima dobivenim od meteorološke službe, zrakoplov doprema u područje koje se želi tretirati. Produkti sagorijevanja otopine srebrnog jodida u acetonu koje uređaj raspršuje u tretirani prostor služe kao jezgre kristalizacije pothlađene vode u oblacima. Time se ubrzava prirodni proces formiranja oborina u oblacima, a što u slučaju obrane od tuče, zbog povećane količine stvorenih čestica, smanjuje njihovu konačnu veličinu na prosječnu razinu ispod 6mm u promjeru. Tako mala ledena zrnca nisu u stanju proizvesti štetu prilikom pada na zemlju.

Slični sustavi za umjetno djelovanje na vrijeme pomoću zrakoplova koriste se već nekoliko desetljeća u USA, a u posljednjih 20ak godina u Austriji i Njemačkoj. Grčka i još neke zemlje svoju zaštitu od tuče također provode koristeći zrakoplovne UDV uređaje.

Međutim, postojeći uređaji koji su se do sada koristili iskazivali su značajne funkcionalne nedostatke u radu, a što se negativno odražavalo na njihovu potpunu učinkovitost, te time i raširenost u svijetu. Stručnim i sustavnim pristupom pomenutim nedostacima i njihovim otklanjanjem, Kronos d.o.o. je nakon 5 godina ulaganja u razvoj novih UDV uređaja baziranih na vlastitim inovativnim rješenjima, stvorio prototip uređaja značajno boljih performansi.

GS-001 je radni naziv prototipa UDV uređaja koji je razvila tvrtka Kronos. Od 2005 godine uređaj se u uspješnoj primjeni nalazi na području Bavarske u Njemačkoj i na području Osječko – baranjske županije (pilot projekt).

POSEBNOSTI GENERATORA GS-001

  1. SIGURNOSNI SUSTAV KOJI ONEMOGUĆAVA RAD PRI BRZINI MANJOJ OD 140 km/li
  2. AUTOMATSKO GAŠENJE UREĐAJA PRI SLIJETANJU TAKO DA JE GENERATOR KOD ZAUSTAVLJANJA POTPUNO HLADAN
  3. MOGUĆNOST SIGURNOG PALJENJA I GAŠENJA PO POTREBI U LETU
  4. KONTROLA SAGORIJEVANJA OTOPINE
  5. KONTROLA KOLIČINE OTOPINE U SPREMNIKU
  6. INTENZIVNO ZRAČNO HLAĐENJE KOMORE ZA IZGARANJE
Za detaljnije informacije obratite se na e-mail adresu: kronos@kronos.hr